Kokosvezel
De kokosvezel is een taaie, stugge plantenvezel die afkomstig is van de bast van de kokosnoot. De vezel wordt ondermeer gebuikt voor matrassen, borstels en dergelijke. De kokosvezels zitten in de pulplaag tussen de harde kern van de noot en de schil. Er bestaan twee soorten kokosvezel: de bruine en de witte. De bruine veel komt van de rijpe noten en de witte van de onrijpe vrucht, beide soorten hebben hun eigen toepassingen.
Wat voor structuur heeft de kokosvezel?
Kokosvezel is een cellulosevezel, deze is dikker dan de cellulosevezels van bijvoorbeeld vlas en katoen. De kokosvezel is hol met dikke wanden en is recht en glad van vorm. Bij aanvang zijn de vezels eerst bleek, maar naarmate ze rijper worden, wordt op de cellulose een laagje lignine afgezet, waardoor deze vezels harder en bruiner worden. Vezels van de kokosnoot bevatten dus meer lignine en zijn daardoor sterk en stug. De vezel is goed bestand tegen vocht, echter niet bestand tegen zuren.
Hoe wordt de kokosvezel verwerkt?
Door het losmaken van de pulplaag van de kern worden de vezels vrijgemaakt. Door het machinaal verbrijzelen van de noot komt de vezellaag vrij. De schalen met bruine vezels worden vervolgens in stromend water gelegd om ze los te weken van de bast. Door het water zwellen ze en worden soepel. Daarna worden de lange vezels gewassen, gedroogd en dan machinaal gehekeld of met de hand geslagen om de vezels te richten en de kortere te verwijderen. De korte vezels worden schoongemaakt en vochtig gehouden zodat ze soepel blijven. Van deze vezels worden bijvoorbeeld touwen gemaakt.
De witte vezels worden een maand of tien in water gelegd om te roten. Dit is een proces waarbij micro-organismen de vliezen in de plant afbreken en de vezels vrijkomen. Vervolgens worden de kortere vezels verwijderd en na de reiniging wordt de vezel versponnen. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een technologie die werkt met enzymen en daardoor minder milieubelastend is dan het roten. De vezels worden op zware weef- en spinmachines verwerkt en vervolgens gebleekt en/of geverfd.
Waar wordt de kokosvezel in verwerkt?
De bruine kokosvezel wordt bijvoorbeeld toegepast in matten, borstels en zakken. Een klein gedeelte wordt tot touw getwijnd. In blokvorm wordt de gegolfde vezel gebruikt als matras. Een grotere hoeveelheid wordt met rubber gebonden en gebruikt als isolatiemateriaal in auto’s en ander voertuigen.
Het grootste gedeelte van de witte kokosvezel wordt tot touw en garen getwijnd. Hiervan worden dan onder andere de kokosmatten geweven. In de tuinbouw worden de heel korte vezels gebruikt als vervanger van veen, het zogenaamde kokossubstraat, als strooisel tussen de planten, maar tevens om de planten in te wortelen. De grootste producent van de bruine vezel is Sri Lanka, terwijl India de grootste producent van de witte kokosvezel is.
Waarom zou u kiezen voor een kokosmat?
Dat de kokosmat een functionele mat is, is al heel lang bekend. Wat wellicht nog niet zo bekend is, is dat de traditionele kokosmat tegenwoordig geleverd kan worden in vele designs en een heel scala aan kleuren. Tevens kunnen wij bij Deurmat Direct de kokosmat op maat leveren. Eveneens kunnen we de oude, vertrouwde kokosmat leveren met een leuke tekst of als mat met daarop de afdruk van bijvoorbeeld uw bedrijfslogo. De mat vindt zijn weg zowel naar de particulier als naar bedrijven en kantoren. Een mooie kokosmat als logomat zal een echte blikvanger zijn bij de entree. Verder kunt u nog denken aan de kokosmat als signaalmat, met bijvoorbeeld het ‘niet roken’ symbool daarop afgebeeld. Er zijn diverse toepassingsmogelijkheden.
Aangezien de kokosmat vrij dik is, wordt deze meestal in een zogenaamde matput gelegd. Door de ruime dikte van de mat bestaat anders de kans dat er over wordt gestruikeld.